2008-04-09

Finlandssvenskt I Om de ädla finlandssvenskarna

DE (vi finlandssvenskar) finns faktiskt. Fast man har nog svårt att tro på detta uti moderlandet Sverige.

Eller måhända har svenskarne invandrat till Sverige via Finland? De torde på sin tid enligt Snorre Sturlasson ha letts av en Herre/Gud vid namn Odin. Och Se. Icke långt från Jumalvik (gudsviken) i Västnyland ligger både Odensö och Torsö. Kanske Odin och Tor tältade på dessa öar under färden till det som sedan skulle bli Sverige.

Hurra för Finlandssvenskarna i såfall. Vi var då de första och de nuvarande Svenskarna kom som god tvåa. *)

Alla finnjävlar tala icke och tänka icke preferentiellt på finska. Om man söker ibland folkmassorna i Finland och dess sumpmarker (Suomi, kärrlandet) kan man finna en och annan individ som talar och tänker på ärans och hjältarnas språk.

C:a 5 % av alla "finnar" är de facto finlandssvenskar. Ungefär lika många som finnjävlarna som har fyttat till Sverige.
,
Åland är de preferentiellt finskatalande till och med ganska så få.

Finlandssvenskan är ett vackert gammaldags språk med många historiska svängar. Rikssvenskarna dom sjunger. Vi finlandssvenkar vi tala, sjunga icke. Nej vi använda icke numera pluralformer av verb. Men i skolan fingo vi tillstånd att använda pluralformer och veterligen har tillståndet icke ännu återtagits ens av EU. Så när andan kommer på så skriver jag så som vi fingo skriva uti skolan. Så gjorde min mor och min mormor så lände de levde.

Vi talar faktiskt alldeles riktig svenska. Oftast riktigare än dessa, ibland tyvärr så högfärdiga riksvenskarna, som nedlåtande säga att "Se vad du talar bra svenska". Men är man svensk i Sverige Götaland och Vändeland kan man välan icke rå för detta. Dumhet och okunskap får man förvisso icke kritisera.

Men vi högaktar nog rikssvenskarna så gott det går. De kan välan icke hjälpa att de har tappat greppet om vårt gemensamma ädla språk och blandar in allsköns amengelska i stället för att ta modell av salig Bellman.

*) Något vettigt belägg för att svenskarna skulle ha invandrat via Finland har jag inte. Mina rena fantasier. Men var det inte Finland var det kanske Danmark och att kalla danskarna för "svenskar" är riskabelt åtminstone i Danmark..

Se här ett försök till informationssnutt.,

Inga kommentarer: